Beş yıl önce Mavi Marmara isimli Gazze’ye insani yardım taşıyan ve içinde siviller bulunan gemiye yolculuk sırasında uluslararası sularda İsrail’li askeri birliklerin yaptığı operasyon sonucu 9 vatandaşımız hayatını kaybetti ve 30’un üzerinde vatandaşımız yaralanmıştı. Türk tarafı, bu geminin tamamen insanı yardım taşıdığını savunsa da İsrail tarafı bu gemide gizli olarak silah taşındığını savunmuştu. Bu iddaa edilen silahlar hiçbir şekilde bulunamadı. Asılsız iddaalar sonucu meydana gelen bu üzücü olay sonucunda iki ülke diplomatik olarak ilişkileri askıya alma kararı vermişti.

Geçen hafta, İsrail’li bir yetkiliden alınan bilgilere göre, İsviçre’de iki ülke diplomatları kapalı kapılar ardında İsrail - Türkiye arasındaki ilişkileri düzeltmek adına görüşmelere başladığı iddaa edildi. Medya’da yer alan haberlere göre Türkiye’nin, 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili tüm yasal haklarından ve davalarından vazgeçmesi halinde İsrail’in olayda yaşamını yitirenlerin ailelerine maddi destek vereceği bildiriliyor.

AKP sözcüsü Ömer Çelik’in yaptığı açıklamada kesin karar ve sonuç olmamakla birlikte kayda değer ve olumlu gelişmeler yaşandığı ve İsrail vatandaşlarının her zaman Türkiye’nin dostu olduğu bildirildi.

İsrail ile olumlu gelişmeler, Türkiye’nin orta doğuda Irak, Suriye ve Rusya ile gerginleşen ortamda kendini yalnız hissettiği ve kendine destek arayışı olarak yorumlandı.

İsrail ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesi tam da Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerinin çıkmaza girip, tansiyonun yükseldiği zamana denk gelmesi dikkat çekiyor. Türkiye doğal gaz ihtiyacının yarısından fazlasını Rusya’dan tedarik ediyor ve olası bir seçenek olan Rusya’nın gaz vanalarını kapatmaları durumunda alternatif plan olarak İsrail’den gaz ithal etme seçeneğine sıcak bakıyor.

İsrail de doğal gazını Türk pazarı üzerinden Avrupa’ya ithal etme konusuna sıcak bakıyor ve bu konu ile ilgili Güney Akdeniz de birkaç proje geçen hafta tamamlandı. Ancak Türkiye’nin İsrail ile doğal gaz anlaşmasını gerçekleştirebilmesi için bir koşulu daha var. O da İsrail’in Filistin üzerindeki ambargosunu kaldırması. Ancak Rusya’nın vanaları kapatması ve Suriye’deki göçmen ve iktidar krizi sonucu oluşacak baskı, Türkiye’nin Filistin konusundaki kararını yeniden gözden geçirmesine neden olabilir.