Google'a yaranmak için neler yapmak gerekir? Google'in sitemizi sevmesi için neler yapmalıyız? Google'da üst sıralarda veya ilk sayfada çıkmak için neler yapmak veya yapmamak gerekir? Ne kadar saçma sorular bunlar diye düşünüyor musunuz? Niye Google sitemizi sevsin ki? Sevse ne sevmese ne? diyenlerdenseniz eğer yanılıyorsunuz. Google ile aranız iyi değilse internetten para kazanma konusunda şansınız yok demektir. Google'da yapılan aramalar sayesinde insanlar sizin sitenize ulaşıyorlar ve eğer arama sonuçlarındaki sitenizin performansı iyi değilse ziyaretçi sayınız az oluyor ve dolaylı olarak bu sizin kazancınıza yansıyor. Peki ne yapmak lazım?

Aslında yapacağınız çok teknik şeyler var. Ama bu yazımda bunlara değinmeyeceğim. Belki başka bir yazımda bu teknik konuları sizlere aktarabilirim. Bu yazımda Google karşısında site sahipleri olarak ne kadar aciz, korunmasız olduğumuzdan ve tek yapmamız gereken şeyin sitemize sabırla ve düzenli olarak kaliteli içerik eklememiz gerektiğinden bahsedeceğim.

İlk başta Google aramalarında ilk sıralarda çıkmak istiyorsanız, dürüst olacaksınız. Başka sitelerden kopyala yapıştır yaparak (yani bir bakıma içerik çalarak) bir yerlere gelmeniz imkansız. Çünkü taklitler aslını yaşatır.

Hileli yöntemlere başvurmayacaksınız. Hile ile link alışverişleri, fake(sahte) ziyaretçiler yaratarak sitenize gereksiz trafik yollamayacaksınız.

Sahte bloglar açarak, övmek istediğiniz siteniz ile alakalı pohpoh'layıcı makaleler yazmayacaksınız, yazdırmayacaksınız.

Virüslü yazılımlar kullanmayacaksınız. Bu tür yazılımlar kullanarak ziyaretçilerin tarayıcılarına veya bilgisayarlarına sızarak sitenize trafik olarak avantaj sağlamayacaksınız.

Sırf Google sizi daha kolay bulsun diye anahtar kelimeleri, arapların bol bulduğu yağ gibi gereksiz yere israf etmeyeceksiniz.

Spam olayına girmeyeceksiniz. Spam emailler ile insanlara email'ler yollayıp sitenizi ziyaret etmelerini söyleyemezsiniz. Kişi kendinden bilir işi. Siz hiç o spam email'leri okudunuz mu? Hayır.

Ziyaretçilerinizi görmezden gelmeyeceksiniz. Sitenize gelen ziyaretçilerin belirli bir demografik yapısı vardır. Mesela yaş ortalaması, sitenizde kalış süreleri, kullandıkları internet tarayıcıları. Bu parametreleri göz önünde bulundurarak ziyaretçilerinizin en rahat ettiği navigasyon ve sistemi kullanmalısınız.

Sitenizin belirli bir konusu olması şart. Her telden çalan aslında hiçbir telden çalmıyordur demektir. Benden size bir tavsiye. Dışarıda yemek yemeye çıktığınızda menüsünde 100 üzerinde çeşit olan yerden uzak durun. Çünkü o restorant'ın bütün çeşitlerde uzman olması ve lezzetli yemekler sunması imkansız. Ciğerci Ahmet ustaya gidin. Adam ciğer ustası sonuçta :)

Peki bütün bu yukarıda saydıklarımı yaptığınızda Google'da üst sıralarda çıkmak, arama sonuçlarında ilk sırada yer almak mümkün mü? Evet yada Hayır diyemiyorum bu soruya. Sadece tek söyleyebileceğim şey "Garantisi yok. Olabilir de, Olmayabilir de."

İşte bu çok tehlikeli. Mahallede çok güçlü bir abimiz (Google) var. Ne zaman nerede ne yapacağı belli değil ve biz küçük çocuklar bu abimizin(Google) insafına kalmışız. Dayak da yiyebiliriz, şeker de alabiliriz. Çok kötü bir duygu aslında. Çünkü sabreden derviş muradına eremezse kıyamet işte orda kopar. İnsanlarda adaletsizlik duygusu bir kere yerleştimi onu çıkarmak çok zor.

İyi düşünelim iyi olsun. Cennete gideceğimizin de garantisi yok ama biz iyilik yapmaya devam ediyoruz.