E kitap satarak para kazanmak deyince herkes bu işi oturduğu yerden para kazanmak ve masrafsız, zahmetsiz bir iş olarak görüyor. Çünkü ürün maliyeti yok. E kitap satmak istediğinizde baskı, ciltleme, stoklama, gönderim ücretleri yoktur. Fakat hem e kitap yazan için hem de alan için Türkiye'de birçok engel vardır. Bu yazımda e-kitap yazarak para kazanmanın Türkiye'deki zorluklarından bahsedeceğim ve bu zorlukları nasıl avantaja çevirebilirsiniz bunlardan bahsedeceğim.
İlk öncelikle çok kısa olarak e-kitap (ingilizcesi ebook yani elektronik kitap) nedir bundan bahsedeyim (hala bilmeyenler varsa??). Bilgisayarınızda Microsoft Word gibi yazı düzenleyici programlarla yazılan ve sonrasında pdf dosyası olarak kaydedilen ve belirli bir konu üzerine bilgiler içeren bilgisayar ortamında hazırlanmış bir elektronik-kitaptır.
Türkiye'de malesef kitap okuma oranı hala çok düşük seviyelerde. Şu anda bile siz bu yazıyı okurken bir an önce sonuca ulaşsam da rahatlasam diye sıkılmış bile olabilirsiniz. Ama bazı gerçekleri sunmadan neden Türkiye'de e-kitap satarak para kazanmanın çok zor olduğunu anlatmak imkansız.
Türkiye'de 1 kişinin kitap okumaya ayırdığı zamanın; bir Norveçli 300, Amerikalı 210, İngiliz ve Japon 87 katını ayırıyor. Dünya ortalaması da Türklerin ayırdığı zamandan 3 kat fazla. Kitap için Norveçli 137$, Alman 122$, Belçika ve Avusturyalı 100$, Güney Koreli 39$ ayırıyor. Dünya ortalaması 1,3$ iken, Türkiye'de bir kişi kitaba yılda ancak 0,45$ harcıyor.
Durum böyle iken Türkiye'de normal kitapçılar kan ağlıyorken, sizin internetten e-kitap satarak para kazanmayı düşünmeniz biraz hayalperestlik olur.
Peki ne yapmalıyız?
İlk önce e-kitap yerine sitenizde veya bloğunuzda ziyaretçilerin email'lerini bırakacağı ve bunun karşılığında ilgilendikleri konu ile alakalı sizden faydalı email'ler alacağı bir sistem oluşturun.
Bu sistem kesinlikle ücretsiz bedava olsun. Çünkü millet olarak beleşi seviyoruz.
Kesinlikle size bırakılan ziyaretçilerinizin email'lerine spam, gereksiz, konu ile alakasız bilgiler atmayın, yollamayın. Ziyaretçileriniz sizi bir kere Spam olarak gördülermi ondan sonra faydalı bilgiler yollasanız bile o email'leri açmayacaktırlar. Şansınızı zorlamayın.
Çok sık bilgi insanı boğar. İki haftada bir veya ayda bir ziyaretçilerinizin bilgi edinmek istediği konu hakkında email'ler yollayın.
Email başlıkları ve içeriği can alıcı, gayet açık, kısa ve net olsun. Ayrıca doyurucu bilgi olsun fakat tüm öğrenmek istedikleri de yer almasın. Yoksa nasıl satış yapacaksınız??
Burası çok önemli. Bu yolladığınız email'lerde konu ile alakalı verdiğiniz hizmetlerden veya servislerden veya ürünlerden veya kampanyalardan bahsedin. Bu hizmetlerin veya ürünlerin satıldığı sayfaların linklerini email'de ekleyin.
Düzenli olarak gönderdiğiniz bu email'lerde ziyaretçiniz ilk önce sizin, dürüst, samimi ve yardımsever olduğunuzu idrak edecektir. İlk email'de olmasa bile sonraki email'lerde bunu fark edecektir.
Tebrikler, iyi bir satış elemanı olmak için ziyaretçinizi ikna etmiş durumdasınız. Bundan sonra satışlarınız olumlu yönde artacaktır.
Hemen küçük bir örnekle konuyu sonlandırıyorum. Diyelim ki bebeklerle alakalı bir bloğunuz var. Bu sitenizde bebeklerle, annelerle alakalı faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz. Ziyaretçileriniz bebek bakımı ile alakalı daha çok bilgi almak istediler ve email'lerini sizlerle paylaştılar. Siz de ziyaretçilerinize periyodik olarak bebeklerde ateş nasıl düşürülür konusu ile alakalı bilgilendirici email'ler yolluyorsunuz. Ve her email'in sonuna ebay'de sattığınız bebekler için özel üretilmiş ateş ölçer'in linkini koyuyorsunuz. Bebek her zaman ateşli ve hasta olmayabilir. Ama ateşi çıktığında sizin emailiniz anneye hızır gibi yetişecektir. Daha önceki email'lerde annenin güvenini kazandığınız için sizin ürününüzü sorgulamadan alacaktır.
Umarım sizler için aydınlatıcı bir yazı olmuştur. Görüş ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum kısmından paylaşırsanız, sevinirim.